Huoltamalla salaojajärjestelmää oikein voit pidentää salaojien käyttöikää vuosilla!

Salaojajärjestelmän toimintaa voidaan tutkia juoksuttamalla vettä letkulla salaojajärjestelmän ylimpään tarkastuskaivoon ja katsoa, ettei vesi jää makaamaan salaoja-järjestelmään. Tarkistuskaivot on yleensä rakennuksen joka nurkassa.

Paras ajankohta salaojakaivojen toiminnan tarkistamiseen on yleensä syksyllä kun maa on märkää ja pohjaveden pinta korkealla. Tällöin veden virtauksen salaojissa voi nähdä tarkistuskaivosta ilman veden juoksutusta. Kuivana aikana vettä voi joutua juoksuttamaan pitkään, koska vettä imeytyy kuivaan maahan paljon salaojiputkissa olevien reikien läpi, jotka normaalisti johtavat vettä kosteasta maasta salaojaputkistoon. Tällöin myös rakennuksen alle kertyy tarkistuksen yhteydessä vettä, joka luonnollisesti poistuu salaojien kautta silloin kun ne toimivat suunnitellulla tavalla.

Veden pinta ei saa myöskään nousta missään kohdassa salaojien alareunaa ylemmäksi vaan veden tulee poistua esteettä salaojaverkostosta hulevesiviemäriin. Jos veden pinta nousee tai vesi ei virtaa kahden tarkistuskaivon välillä, putkistossa on todennäköisesti tukos. Tukosta voi yrittää poistaa itse työntämällä vesiletkua salaojan laskusuunnassa seuraavaan olevasta tarkastuskaivosta tai myös ylemmästä kaivosta tukoksen kohdalle ja laskemalla vettä vesijohtopaineella käyttäen letkussa erikoissuulaketta. Varmin tapa on tilata paikalle ammattitaitoinen yritys, jolla on kuvaamiseen tarvittava kalusto.

Salaojaverkosto kannattaa tarkastaa säännöllisesti ja huoltaa sen perusteella tarvittaessa. Salaojaputkistoon ja tarkastuskaivoihin voi kertyä lietettä, maa-ainesta ja roskia, jotka heikentävät salaojien toimintaa tai aiheuttavat tukoksia. Myös salaojan purkupää saattaa tukkeutua.

Jos salaojaverkostoon on liitetty pumppu, salaojien ja pumpun toimivuutta kannattaa seurata tiheämmin ja niihin on syytä liittää myös hälytysjärjestelmä, joka kertoo veden pinnan noususta jos esimerkiksi pumppu rikkoutuu.

Salaojituksen korjaukseen on ryhdyttävä mahdollisuuksien mukaan heti, kun rakennuspohjan kuivatuksessa on todettu sellaisia puutteita jotka eivät korjaannu salaojien huollolla ja jotka saattavat johtaa rakenteiden kosteusvaurioitumiseen. Jos kosteusvaurioita havaitaan, korjaukseen on ryhdyttävä viipymättä.

Sisäilmayhdistys suosittelee, että salaojaverkoston ja padotusventtiilien toiminta tulisi tarkastaa vuoden välein. Salaojaverkoston puhdistus tulisi tehdä kymmenen vuoden välein ja salaojavesien pumppaamon huolto tulisi tehdä viiden vuoden välein ja pumppaamon toiminta tarkastaa vuosittain. (Lähde: Ympäristöhallinto)

Tiesitkö, että kotivakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa puutteellisen tai toimimattoman salaojajärjestelmän aiheuttamaa vahinkoa?

Kiinteistön omistajan vastuulla on, että kiinteistön sadevesijärjestelmä eli rännien, salaojien hulevesijärjestelmät on kunnossa ja toimii kuten kuuluu.