Mikä salaojajärjestelmä?

Salaojajärjestelmän tehtävä

Salaojajärjestelmällä on tärkeä tehtävä. Salaojien tehtävä on pitää rakennuksen perustukset kuivana ohjaamalla maaperästä nouseva vesi ja kosteus pois rakennuksen läheisyydestä. Syyssateet ja kevään sulamisvedet aiheuttavat vuoden suurimman vesirasituksen rakennukselle ja voi aiheuttaa vakavia vaurioita talon rakenteille, mikäli rakennusta ei ympäröi toimiva salaojajärjestelmä. Toimiva salaojajärjestelmää estää kosteuden pääsyn rakennuksen perustuksiin ja ehkäisee tehokkaasti kosteuden aiheuttamia vahinkoja. Yleisimmät puutteellisen salaojajärjestelmän tuomat ongelmat ovat rakenteiden vaurioituminen, lahoaminen, home- ja mikrobikasvuston syntyminen ja sisäilmaongelmat.

Nykyaikainen salaojajärjestelmä koostuu taloa kiertävistä salaojaputkistoista ja rakennuksen nurkille asennetuista salaojakaivoista, joiden kautta vesi johdetaan salaojaputkea pitkin pois rakennuksen luota.

Mikä on salaojajärjestelmä?

Salaojajärjestelmä on rakennuksen ulkopuolella maaperässä sijaitseva rakennuksen perustusta kuivattava järjestelmä. Salaojaputkissa on reikiä, joiden avulla putki kerää maapohjaan imeytyneet vedet rakennuksen ympäriltä kuivaten maaperää. Salaojaputket asennetaan kiertämään rakennusta pienellä kaadolla, jolloin vesi ohjataan painovoimaisesti haluttuun suuntaan eli poispäin kodista päätyen perusvesikaivoon.

Salaojaputkien on kuljettava talon perustusten alapuolella, jotta perustukset pysyvät kuivina.

Jos vesi seisoo järjestelmässä ja veden pinta on tarkastuskaivoissa putkia korkeammalla, on se merkki järjestelmän toimimattomuudesta. Järjestelmä voi olla esimerkiksi tukossa, putki voi olla poikki tai kaadot on suunniteltu väärin. Siksi on tärkeää valita ammattilainen toteuttamaan rakennuksen salaojajärjestelmä.

Salaojajärjestelmän käyttöikä on n. 40 vuotta. Käyttöiän pituus toteutuu vain, jos järjestelmä on tehty oikein ja on huollettu säännöllisesti. Huoltamattomana salaojituksen käyttöikä on noi 25% lyhyempi.

Jos salaojissa ei ole tarkastuskaivoa, järjestelmän käyttöikä voi olla jopa 25% vähemmän. Tämä johtuu siitä, että salaojajärjestelmää, jossa ei ole tarkastuskaivoja tai niiden kannet ovat maan alla, ei pystytä huoltamaan. Erityisesti vanhempien talojen salaojajärjestelmistä usein puuttuu tarkastuskaivot. Jos tontilta kuitenkin löytyy salaojitus, tarkastuskaivot on yleensä mahdollista asentaa jälkikäteen. Myös salaojien rasituksen määrä määrittää sen, kuinka aikaisin käyttöikä täyttyy. Esimerkiksi rinnetalojen salaojitus tulee käyttöikänsä päähän yleensä aikaisemmin kuin taloissa, joissa on soraperäinen perusmaa. Sora läpäisee keskimääräistä paremmin vettä, kun taas rinnetaloissa sadevedet ohjataan helposti väärin. Alkuperäisellä toteutustavalla ja rakennusajakohdalla on myös suuri vaikutus käyttöikään. (Lähde: RakSystems)

Salaojilla on tärkeä tehtävä kodin rakenteiden hyvinvoinnin kannalta, joten niiden toimivuus kannattaa tarkastaa säännöllisesti. Toimiva salaojajärjestelmä varmistaa, etteivät talon perustukset ja alapohja-rakenteet pääse kastumaan. Toimimaton salaojajärjestelmä vaikuttaa laajasti kodin hyvinvointiin sisä-ilman ja rakenteiden kautta. Salaojajärjestelmän toimimattomuus nopeuttaa mahdollisten ongelmien syntymistä. Toimimattomuuden syitä on tukkeutumisen lisäksi esimerkiksi huollon puuttuminen tai alun perin väärin asennettu salaojajärjestelmä. Usein kodinomistajalta voi unohtua, että omakotitalon sadevesi- ja salaojajärjestelmät ovat erillisiä. Sadevesiä ei tule missään nimessä ohjata salaojiin. Jos näin tapahtuu, salaojajärjestelmään pääsee liikaa vettä, jolloin se ei enää kuivata perustuksia ja alapohjaa niin kuin oli alun perin tarkoitus. Oikein tehdyssä salaojituksessa salaojat ja sadevedet yhdistyvät toisiinsa vasta kauempana rakennuksesta, perusvesikaivossa.